Reviews


Jurre Haanstra
Componist, arrangeur, dirigent                
V
akdocent Conservatorium van Amsterdam

George is een van de meest bijzondere pianisten die ik ken. Dat werd meteen al duidelijk toen ik hem op jonge leeftijd leerde kennen. Naast een prachtige techniek had hij in zijn spel ook al een onmiskenbaar eigen karakter. Producer Ruud Jacobs stelde voor om met hem als solist een orkestrale CD te wijden aan de muziek van Ennio Morricone. George en ik hebben er samen een half jaar voor uitgetrokken om het uitgekozen repertoire volledig ‘tailor-made’ te maken, zodat de arrangementen zijn markante spel optimaal tot zijn recht zouden laten komen. We gingen zeer goed voorbereid naar Londen om daar de CD op te nemen. Het orkest voelde dat en hun support klinkt door in hun warme begeleiding. Ik beschouw deze productie als een van de mooiste waaraan ik heb mogen meewerken.

George raakt je hart. George kan toveren in het groot en in het klein.

 

Tony ten Veen
Leerling

Inmiddels ruim 2 jaar les bij George. Hoogtijd om eens een review te schrijven. Want het is leuk om over iemand bij/door wie je zoveel plezier beleeft een review te schrijven.

Wat is het dat me zoveel plezier geeft?

Ik lees de reviews van de mensen die dat vóór mij gedaan hebben. En alles wat ik daarin lees klopt voor mij ook: wat een geweldig pianist is George, wat kan hij je inspireren, hoe laat hij je muziek beléven.

Ik werk aan een theatervoorstelling. Een cabaret-achtig verhaal met liedjes en andere muzikale elementen. Ik neem het met George door. Hij voelt haarfijn de (sfeer van de) liedjes aan, draagt suggesties voor de begeleiding aan, mijn liedjes winnen aan kracht. Geen detail ontgaat hem. Heerlijk om zo les te krijgen.

En hij is erbij, bij de voorstelling, net zoals bij mijn vorige programma. Helpt bij het soundchecken en nog zowat voorbereidende bezigheden. Begeleidt een paar liedjes die voor mij ‘onhandig’ zijn om zelf te begeleiden. Honorarium? Ben je gek, laat zitten. Ik laat de opbrengst van mijn voorstelling ten goede komen aan een goed doel, nou, hij dan toch ook! Wat is dit (samen) genieten.

Ik dacht, toen ik aan deze review begon, het moet niet klef worden, niet over de top. Dan wordt het ongeloofwaardig. Maar geloof me, mòcht het klef overkomen, ik heb geen woord overdreven.

Zei ik al dat George ook nog over een hoop humor beschikt? Nee, dat is dan bij deze ook gezegd. En daar laat ik het bij. Anders wordt het misschien toch over de top.

 

Walther Pluim
Leerling

Ik krijg inmiddels ruim twee jaar les van George en ik ga er nog altijd met veel plezier heen. George geeft op een hele fijne manier les waardoor ik al veel verschillende muziek en technieken geleerd heb. Je krijgt veel vrijheid om te doen wat je leuk vindt, maar je wordt er ook professioneel bij begeleid zodat je er ook van leert. George is een hele goede pianist, dat merk ik elke keer als hij iets voorspeelt tijdens de les. Dit zorgt voor inspiratie en vooral motivatie om weer nieuwe muziek te leren. Het plezier en de gezelligheid die George uitstraalt in zijn werk is elke week weer te merken. Ik heb het erg naar mijn zin bij George op les en ik hoop nog lang les van hem te krijgen. 

 

Sander den Boon
Leerling

Dagelijks ben ik vooral bezig met getallen, feiten en technische oplossingen. De afstand tussen het hoofd en hart is daarmee meestal (gelukkig niet altijd) in lichtjaren uit te drukken. Hoewel ik mijzelf zie als sociaal en open persoon had George hier welgeteld een half lesje voor nodig om te zien dat de uitdaging bij mij vooral op het “gevoel” vlak zou liggen en de nadruk wellicht wat minder op het technische vlak. Hierbij is het uitermate frustrerend waar het enorm duidelijk en evident is als hij het voorspeelt, maar het voor jezelf lastig te reproduceren is. George geeft je heel duidelijk handvatten om juist op het vlak waar jij het nodig hebt jezelf en je pianospel te ontwikkelen en naar een hoger niveau te tillen. Dat hoeft gelukkig niet altijd alleen maar de juiste noten produceren te zijn, maar hóe je het speelt en met welke intentie is van ongekend belang. Om dat duidelijk te kunnen maken en goed over te kunnen brengen, moet je over een bijzonder brede mix van kwaliteiten en talent beschikken, iets wat George uitermate goed kan en doet op een manier die heel ontspannen en vertrouwd is.

Ik kan met 100% zekerheid zeggen dat het uniek is wat George doet, want ik ben dan weliswaar een zwart-wit denkende 39-jarige, mijn zoontje van inmiddels 10 jaar is dat zeer zeker niet. Mijn zoontje en ik zijn tegelijk met lessen gestart en we komen thuis met hele andere verhalen, opdrachten en stukken die we zelf mogen aandragen en die George dan herschrijft naar een niveau wat bij ons past.  Niks is mooier dan je zoontje zien thuis komen na een pianoles, apetrots wat hij geleerd heeft en meteen laat zien dat hij een nieuw stuk mag oefenen. George is daarmee in mijn ogen een unieke pianoleraar met een ongekend talent. Ik heb vroeger ook pianoles gehad en ik had graag “een George” tot mijn beschikking gehad destijds, het doorzetten was dan vanzelfsprekender geweest en het enthousiasme wat George de leerlingen (jong en oud) mee geeft is een essentieel onderdeel in het vorderingsproces.

 

José Bakkenes
Leerling

Super leuke leraar, geeft vrolijk en vrij les. Uiteraard krijg je opdrachten maar deze passen in het muziekgenre wat je aankan en leuk vindt.

Elke week ga ik met plezier naar mijn pianoles en hoop dat nog lang samen met George als leraar te kunnen doen.

 

Anthony Mahabir
Leerling

George is een zeer bekwaam pianist met een passie voor muziek! Hij wil altijd het beste uit je halen en legt daarom de lat hoog. Maar hij geeft je ook de middelen om dit te verwezenlijken door middel van uiterst nauwkeurige feedback. Hij is ijzersterk in de communicatie en weet altijd de subtiele elementen van het pianospel over te brengen. Dit vraagt soms om wat geduld, maar als de technische fundamenten eenmaal staan, dan speelt alles veel meer ontspannen en natuurlijker. Naast alle technische verfijndheid, leert hij vooral hoe je muziek tot leven brengt. Dit kan hij heel goed overbrengen door tal van metaforen die speelsheid in het pianospel brengen. Hij geeft de ruimte voor je persoonlijke interpretatie, zodat je je eigen creativiteit kan ontwikkelen en een persoonlijke draai kunt geven aan een muziekstuk zonder al te ver van de essentie af te dwalen. Dit maakt dat het leren niet alleen een praktische bezigheid is, maar schept ook vreugde in het ontwikkelingsproces en het ontdekken van je eigen muzikaliteit.

George is de perfecte leraar voor het ontgrendelen van je ongekende piano potentie!

 

Danine Timmer
Leerling

Mijn zoontje en ik hebben nu een half jaar les van George. Het geduld dat George heeft en de speelse manier waarop hij les geeft aan mijn zoontje vind ik top. Hij gaat er dan ook graag naar toe. Verder vind ik het heel leuk om samen een nieuw stuk uit te zoeken en dit naar je eigen hand te zetten mbv George. Wij hopen dan ook nog lang les te mogen hebben!


Pauline van den Boogert
Leerling

Pianoles bij George is echt een ‘must do’ als je muziek wilt maken wilt leren begrijpen en piano wilt leren spelen. Maar ook als je zelf al een geoefend pianist bent. George is zelf een begenadigd pianist. En het knappe is dat hij daarbij erg inspirerend kan lesgeven. Hij kan goed aansluiten bij wat de leerling nodig heeft. Dat ervaar ik zelf, maar hoor ik ook van anderen. Zelf ben ik een beginneling wat pianospelen betreft. Wel zing ik al 30 jaar en perform ik ook on stage. Ik weet veel van muziek, heb ook veel les gehad, ook op andere instrumenten dan zang. Ik ben geoefend in het overbrengen van muziek. En toch leer ik iedere pianoles weer. Wat leer ik van George? Pianospelen gaat om meer dan techniek en vaardigheid. Het gaat om jouw intentie; jouw gevoel en beleving bij het muziekstuk overbrengen via jouw lijf en die toetsen. Zelfs het simpelste stuk als ‘Boer daar ligt een kip in het water’ kan dan ‘raken’ ipv dat het gewoon een riedeltje is. Dat is wat George je leert. De juiste techniek is dan dienstbaar aan het inlevend spelen. In de lessen gaan beiden dan ook samen. En de achtergrondverhalen en voorbeelden tussendoor helpen je stapsgewijs het zelf te doen. Tegelijkertijd zijn de lessen gevuld met humor en lichtheid. Je bepaalt zelf of samen je eigen tempo; niets druk.

Pianospelen en pianoles moeten leuk zijn. En dat is ook zoals ik dat ervaar.